Croquette
adalah sejenis snek berbentuk bujur dan kelihatan seperti nuget. Orang jepun
memanggil coroquette sebagai korokke . Isi Croquette ialah kentang dan beberapa
bahan lain. Bagi ibu-bapa yang mempunyai anak-anak yang susah makan, Anda
boleh cuba menghidangkan Croquette untuk anak-anak anda.
Oleh itu,
jom kita tengok bahan yang diperlukan untuk membuat croqutte.
Bahan-bahan :
- 3-4 biji kentang
- seledri atau daun bawang yang dipotong halus
- 1/2 biji bawang Bombay yang dipotong halus
- v150 gram ayam atau daging cincang
- serbuk roti
- cheese
- 2 biji telur yang dipukul
- garam
- lada sulah
- minyak untuk menggoreng
Cara masakan :
01.Rebuskan kentang
yang sudah dibuang kulit hingga lembut/empuk
02.Lenyekkan
isi kentang yang lembut tadi di dalam mangkuk.
03.Panaskan
minyak. Setelah minyak panas,tumiskan bawang hingga naik bau. Kemudian masukkan
ayam cincang dan kacaukan sehingga masak.Setelah itu, masukkan pula daun bawang
atau seledri, garam dan lada sulah secukup rasa
04.Masukkan
bahan yang sudah digoreng kedalam mangkuk berisi isi kentang . Tambahkan cheese
mengikut citarasa . Kemudian kacau hingga rata.
05.Buat
adunan tadi berbentuk bulatan atau bujur
06.Gaulkan
dengan tepung, kemudian dengan telur yang telah dipukul dan akhir sekali dengan
serbuk roti.
07.Akhir
sekali,gorengkan dengan minyak yang panas.
08.Siap
untuk dihidangkan! Sedap dihidangkan dengan sos.
No comments:
Post a Comment